Crema a chuť kávy
Nikaragua SHB EP Maragogype – zrnková káva světle pražená je skutečně výjimečná. Velmi snadno v ní rozpoznáte elegantní tóny karamelu, hořké čokolády a lískových oříšků. Protože jde o kávu light roast, působí sladce, vyváženě a bohatě. Nejlépe vynikne připravená na filtru, otestovat ale můžete i pákový kávovar.
Původ kávy
Nikaragua je 12. největším exportérem kávy planety a vyváží více než 90 procent své produkce. Když se na tyto údaje podíváme z jiné strany, zjistíme, že nikaragujská káva tvoří na světovém trhu pouhá 1,4 procenta. To už tak hodně není. Nicméně o kvalitě a popularitě kávových zrn vypovídají vždy víc než čísla zkušenosti samotných konzumentů. A ti v případě Nikaragua SHB EP Maragogype nešetří komplimenty.
Je všeobecně známo, že kávy Střední Ameriky patří ke sladším, a pokud už se v nich kyselost najde, pak směřuje spíš k nižším tónům meruněk nebo papáji. Mnohem charakterističtější jsou náznaky hořké čokolády, nugátu, karamelu… Bohatou čokoládovostí a mandlovou nasládlostí jsou typická zrna regionu Nueva Segovia. Právě z něj pochází tato káva.
Nueva Segovia se rozkládá na severu Nikaraguy, při hranici s Hondurasem. Tamní zemědělci obhospodařují malé plantáže, průměrná rozloha se udává kolem 3 hektarů. Na aroma a chuti kávy se výrazně podílí jak úrodná vulkanická půda, tak vysoká nadmořská výška a stín, ve kterém kávovníky rostou. Za ojedinělou chutí Nikaragua SHB EP Maragogype však musíme vidět i odrůdu arabiky Bourbon, přesněji její mutaci nazývanou Maragogype (sloní fazole, Elephant Beans). Jde o kultivar, kterému se daří ve vysokých horách a který dává zrno nebývalé velkosti. Daní za odolnost kávovníku a extra velká zrna je poměrně nízká výnosnost keřů. Největších kávových zrn na světě je tedy poměrně malé množství, takže jsou vzácná a velmi ceněná.
Kávovníky se sklízejí ručně, protože rostou v těžko přístupné kopcovité krajině. Velká zrna vyžadují speciální linku, která je zpracuje. Jakmile se plody dostanou do závodu, putují do takzvaných mlýnů, ve kterých jsou zbaveny slupky a části dužiny obalující zrnka. Následně je káva umístěna do kvasných nádob a 24-72 hodin v nich fermentuje. Nakonec přichází na řadu sušení, které zabere 5-7 dní. Ještě před odesláním na trh nechávají farmáři zelenou kávu nějakou dobu odpočívat. Teprve pak ji balí do jutových pytlů a exportují do světa.
Možná vás překvapila zkratka EP v názvu této kávy. Jde o záruku, že zrno prošlo dodatečnou kontrolou kvality pro evropský trh (EP = Evropský přípravek).